maandag 26 april 2010

Wanneer ga je stoppen?
"Wanneer ga je stoppen?" Die vraag hoor ik de laatste tijd steeds vaker. Nee, ik rook niet. Ik drink niet, en gebruik geen drugs. De vraag om te stoppen gaat meestal over iets wat niet goed voor je is, of niet goed voor de omgeving. Maar niet in dit geval. In dit geval vragen mensen mij om met iets te stoppen wat heel goed is, heel natuurlijk, en heel gezond. Zij vragen mij wanneer ik ga stoppen met borstvoeding geven.

Eigenlijk kan ik het die mensen ook niet kwalijk nemen. Voordat ik was bevallen zag ik op tv reclame voor 'Opvolg melk'. Opvolg melk, dat geef je je kindje na 6 maanden. Naar mijn weten kwam er uit borsten alleen gewone melk, geen opvolg melk, dus na 6 maanden zou dat dan wel niet goed meer zijn, en moest je overstappen op opvolg melk.

Niets is echter minder waar. Borstvoeding is altijd het beste voor je kindje. Bij de geboorte, na 4 maanden, na 6 maanden, ja zelfs na een jaar! De natuur heeft het zo geregeld dat de samenstelling van de melk zich automatisch aanpast aan de leeftijd van de baby.
Gelukkig raakt het ook niet zomaar op. Het is een kwestie van vraag en aanbod, en de productie past zich aan op de vraag van de baby. Geweldig toch?

De Wereld Gezondheid Organisatie (W.H.O.) adviseert om in ieder geval tot twee jaar lang borstvoeding aan je kindje te geven. Twee jaar, dus ik ben nog niet eens op de helft! Dus lieve mensen, het antwoord op jullie vraag: Nog lang niet!

6 opmerkingen:

Antje zei

En het blijft zo leuk om te doen! Dat is mijn ervaring na ruim 16 maanden... Ik ben ook nog niet van plan om te stoppen, we zien wel...
Hopelijk genieten er jullie voorlopig ook nog van!

Mignon zei

Goed zo, Deb! Helemaal duidelijk! Stoppen kan altijd nog, beginnen daarna nooit meer.

xxxxx

RozeMarijn zei

Advies van WHO is natuurlijk wel gebaseerd op de wereldpopulatie. En natuurlijk is het vooral in landen waar er geen kwalitatief goede kunstmelk voorhanden wel wenselijk is tot 2 jaar te voeden.

Hier is meneer vanaf maand 10 zo'n beetje zelf gaan stoppen. Hij is bijna 1 jaar en we zitten echt op het eindje. Eerst wilde hij 's middags niet, maar nu eigenlijk ook 's ochtends en 's avonds niet altijd. Dus dag productie.
Maar dat is prima, hij moet het maar aangeven.
Ik heb gevoed vanwege het nuttige, niet omdat het mijn hobby was. :)

Antje zei

Volgens mij geldt het WHO advies voor de hele wereld, maar goed. Kunstmelk blijft koemelk (voor kalfjes) terwijl mamamelk echt voor kindjes gemaakt is.
Maar als je kindje inderdaad zelf aangeeft om minder te drinken, zou ik ook wel gaan minderen! Heb je niet zo veel keus he :-)

RozeMarijn zei

Ja, voor de hele wereld, want er wordt 1 advies uitgebracht. En aangezien borstvoeding geen kwaad kan, spelen ze op safe met het advies, denk ik.
Maar, het is een aanname van me. Ik heb me er verder niet in verdiept.
Mijn vriend die er verstand van heeft, suggereerde het.

Net als vitamine D.

Nedlitnu zei

Mijn vrouw heeft het 2 jaar en 8 maanden uitgehouden bij mijn dochter. Op het laatst was het een paar slokjes als ze 's nachts wakker werd. Het is geleidelijk gestopt toen ze het allebei zat waren.